Neurofeedback en hersengolven.

Bij Neurofeedback worden de frequenties van de hersenactiviteit die wordt gemeten met een EEG ingedeeld in een aantal groepen. Deze frequenties van hersenactiviteit worden ook wel hersengolven genoemd.

Deze frequenties komen overal op het hoofd voor, maar zijn niet gelijk verdeeld over het hoofd. De frequenties veranderen bijvoorbeeld ook wanneer iemand in slaap valt, of ouder wordt.

Wanneer deze frequenties niet op de juiste manier verdeeld zijn kunnen er klachten optreden. Zo hebben mensen met concentratieproblemen vaak relatief veel trage golven voor in het hoofd. Mensen die veel piekeren hebben vaak te veel snelle frequenties achter in het hoofd.

De frequenties zijn op de volgende manier ingedeeld:

DELTA 1- 3,5 of 1-4 Hz
Delta golven zijn de meest trage golven. Wanneer iemand in slaap valt neemt het aantal Delta golven toe. Bij jonge kinderen zijn deze golven het meest aanwezig. Bij mensen met hersenbeschadigingen zijn de trage golven vaak in te grote mate aanwezig.

THETA 4-7, 4-7,5 of 4-8 Hz
Theta golven worden geassocieerd met creativiteit, spontaniteit, maar ook met dagdromen en afleidbaarheid. Wanneer deze golven in te grote mate aanwezig zijn kan dit leiden tot mist in het hoofd, vertraagde reactietijd, moeite met rekenen en beoordelen en een slechte impulscontrole.

ALPHA 8-12 of 8-13 Hz
Alpha golven zijn dominant achter in het hoofd en vooral wanneer de ogen gesloten zijn. Deze golven worden geassocieerd met interne rust. Wanneer de Alfa golven heel snel zijn wijst dit op een grote intelligentie. Wanneer iemand moe wordt vertraagd de Alpha golf.

SMR12-15 of 12-16 Hz
De letters SMR staan voor Senso Motorisch Ritme. Deze golven zijn meer aanwezig in rust dan bij beweging en vooral op de sensomotorische schors (denk aan een haarband over je hoofd). Door de ze golven te trainen kan het autonome zenuwstelsel meer in balans worden gebracht.

BETA 12-21 Hz
Deze hersengolven zorgen voor een staat van alertheid en maken gefocust analytisch denken mogelijk. Deze frequenties zijn hoger bij volwassenen dan bij kinderen. Wanneer deze golven in te hoge mate aanwezig zijn kan dit wijzen op OCD, slaapproblemen, ADD, angst, depressie en vele andere problemen.

BETA 20-32 HZ
De hoge Beta golven maken hogere cognitieve processen mogelijk, als ook peak performance. Wanneer deze golven in te hoge mate aanwezig zijn leidt dit vaak tot piekeren, angst, overmatig denken en obsessies. Ook kan het een manier zijn voor het brein om andere problemen in het brein te compenseren. Wanneer deze golven overmatig aanwezig zijn kan de energie in het brein worden opgebruikt.

GAMMA 38-42Hz
Deze super snelle hersengolven zien we bij het oplossen van moeilijke taken. Bij mensen met leerproblemen zijn deze golven vaak in mindere mate aanwezig.

Neurofeedback frequenties EEG

Verdeling frequenties, met een standaarddeviatie daarboven en onder.