Hoe verloopt een behandeling met neurofeedback?

Op deze pagina vindt u informatie over het behandeltraject bij Neuroline. Op deze manier kunt u een schatting maken hoe veel tijd u ongeveer kwijt bent aan een complete behandeling. De verschillende onderdelen zijn optioneel en niet verplicht, zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen niet eerst een profsessie te volgen.

Proefsessie

Veel mensen maken voor het eerst van dichtbij kennis met Neurofeedback tijdens een gratis proefsessie. Hier maakt men kennis met het plakken van de sensoren en kan worden ontdekt hoe de hersenen het programma kunnen beïnvloeden. Ook wordt er tijdens de proefsessie al iets zichtbaar van wat er zich in de hersenen afspeelt. Vaak wordt een proefsessie met veel enthousiasme ervaren.

Intake

Na de eerste kennismaking, wordt een intake ingepland.
Voor of na de intake wordt door u een aantal vragenlijsten ingevuld die het beeld van de meting verder completeren. Ook worden indien gewenst uw klachten en wensen besproken. Het belangrijkste deel van de intake is het afnemen van een QEEG, hiermee wordt de hersenactiviteit in kaart gebracht. Deze meting geeft een goed beeld van waar klachten vandaan komen en wat er aan gedaan kan worden om deze bij u te verminderen.

Training

Na de intake volgt een reeks trainingen. Tijdens een Neurofeedback training zit u voor een beeldscherm.Vervolgens worden er elektrodes op het hoofd geplaatst.

Op het beeldscherm wordt een film of spelletje vertoond, ook kan er gebruik worden gemaakt van geluiden. Om de film zit een raam dat kleiner of groter kan worden, geluid kan harder of zachter worden en in frequentie af of toenemen. Door enkel de film te kijken, te luisteren of het spel te spelen, wordt er na verloop van tijd een bewustzijn gecreëerd van wat er in het hoofd gebeurt om het spel, geluid of raam te beïnvloeden. Dit gaat het best wanneer er niet wordt geprobeerd dit proces te sturen, maar gewoon te laten gebeuren.

De trainer stelt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen in met informatie die tijdens de training wordt gemeten en op het beeldscherm van de trainer zichtbaar wordt gemaakt. Het succes in het spelletje, of de grootte van het scherm waarop de film wordt getoond is de positieve feedback in de training.

Door deze feedback ontstaat een proces van conditionering wat langzamerhand de klachten doet verminderen.
Een training duurt rond de 45 minuten.

Evaluatie

Bij Neuroline vinden we het belangrijk dat cliënten zijn betrokken bij de eigen behandeling. Daarom worden de trainingen geëvalueerd.

Zo kan er indien gewenst voor elke sessie een kort lijstje vragen afgenomen, waarbij met icoontjes de stemming en klachten worden langsgelopen.

Verder word er een aantal momenten ingepland om de voortgang te bespreken aan de hand van een kort verslag. Het doel van deze evaluatie is veranderingen in het EEG, gedrag en gevoel zichtbaar te maken voor de cliënt.
Hierdoor houden we zicht op de vooruitgang en kan een onderbouwde keuze worden gemaakt over een eventueel vervolg.

Maak een afspraak voor een proefsessie Klik hier.