Neurofeedback is een behandelmethode waarmee de hersenen geleerd kunnen worden om meer in balans te komen, waardoor verschillende klachten verminderd of verholpen kunnen worden.
Bij neurofeedback wordt de hersenactiviteit gemeten en zichtbaar gemaakt, waardoor iemand kan leren invloed uit te oefenen op deze activiteit. Doordat iemand zelf ziet wat er gebeurt, kan met training geleerd worden de hersenactiviteit te beïnvloeden en te veranderen.
Wanneer iemand de gewenste hersenactiviteit laat zien, wordt dat beloond, wanneer er ongewenste activiteit wordt getoond zal deze worden bijgestuurd.
Neurofeedback is dus een hulpmiddel om de hersenactiviteit zichtbaar te maken en om de hersenen te trainen zichzelf in balans te brengen.

Hoe wordt de hersenactiviteit gemeten?

Onze hersenen geven minuscule elektrische signalen af, wanneer een signaal wordt doorgegeven van de ene hersencel naar de andere.
Bij neurofeedback worden deze signalen gemeten met elektroden die op het hoofd worden geplakt. Deze elektroden zijn verbonden met een kastje dat deze signalen versterkt. Deze elektroden zijn een soort oortjes die het signaal registreren. Bij Neurofeedback wordt het signaal alleen gemeten, er gaat niets het hoofd in.
Het signaal dat gemeten wordt heet in medische termen een EEG – signaal.

Hoe wordt de hersenactiviteit beloond of bestraft?

Bij neurofeedback wordt de hersenactiviteit op een milde en prettige manier bijgestuurd. Neuroline heeft hier verschillende methoden voor.
De meest gebruikte methode is de videofeedback. Hierbij kijkt iemand een film, die zelf is uitgekozen, waarna een raam om het filmbeeld wordt getoond.
Dit raamwerk reageert op het hersensignaal dat gelijktijdig gemeten wordt. Wanneer de hersenen het gewenste signaal afgeven blijft het raamwerk open, waardoor de film kan worden gekeken. Wanneer de hersenen een ongewenst signaal afgeven, zal het raam zich steeds verder sluiten. De film zal hierdoor moeilijk te volgen zijn. De hersenen zullen nu het signaal aanpassen, zodat de film weer zichtbaar wordt.

Hoe kan ik mijn hersenen de gewenste signalen laten maken?

Bij neurofeedback wordt het beste resultaat verkregen, wanneer iemand zich ontspant en zijn of haar hersenen het werk laat doen.

Maak een afspraak voor een proefsessie Klik hier.